lunes, 28 de octubre de 2019

  

  DÍA MUNDIAL DEL INVENTOR



- Frigorífic El nom té el seu origen a Espanya, molt abans que s'inventessin els sistemes de refrigeració mecànica o elèctrica.
Va ser en 1876, que un enginyer alemany anomenat Carl von Linde va inventar i patentar la primera versió.



- Ducha: El doctor Merry Delabost, cap mèdic de la presó Bonne-Nouvelle, de Ruan, va inventar un model millorat de dutxa cap a 1872, per tal de donar-los als presos una millor higiene. Es tractava de dutxes col·lectives, encara que el sistema de raig era individual.








- Taula: Els orígens de les primeres taules es remunten a fa més de 3000 A.C., a Egipte. Els faraons van inventar un objecte similar a la taula d'aquests temps, que utilitzaven sobretot per recolzar-se o per alimentar-se. Des d'aquest moment, la taula és el moble més utilitzat i més comú. En l'Edat Mitjana la taula ja estava en ple apogeu.









- Bolígraf: En 1938, un periodista hongarès: László József Biro estaba cansat d'escriure amb pluma i va començar a pensar altres opcions. Va fer un nou tipus de tinta però, funcionama pitjor que la pluma. Com va poder començar a desenvolupar el nou artefacte d'escriptura amb una petita esfera en la punta que dosificava la tinta i aquest mateix any va patentar l'invent (1938).





- Llit: van sorgir a la fi del segle XIX, quan l'alemany Heinrich Westphal invent moll helicoïdal, que va fer possible l'aparició del matalàs de molles. Després es va inventar un altre tipus de moll, que va suposar una gran millora i es va aconseguir uns millors i més còmodes matalassos.

lunes, 21 de octubre de 2019

Halloween-Castanyada

   
     HALLOWEEN-CASTANYADA

 HALLOWEEN


Es celebra el 31 d'octubre de cada any, vespre del dia de tots sants, es una festa d'origen pagà. Es una celebració popular de cult als morts. 
Té les seves arrels en l'antic festival celta conegut com Samhain (fi de l'estiu) i es celebrava al finalitzar la temporada de collites a Irlanda per donar començament a l'any nou celta, que coincidia amb el solstici de tardor.
Les activitats típiques de Halloween són el famós truc o tracte i les festes de disfresses, a més de les fogueres, la visita de cases encantades, les bromes, la lectura d'històries de por i el visionat de pel·lícules de terror. En resum, halloween és el contrari a tots sants, ja que halloween és per espantar els difunts.
Es celebra sobretot en la angloesfera, com Canadà, Estats Units, Irlanda o el Regne Unit, i en menor mesura en altres llocs com Espanya i Iberoamèrica.

CASTANYADA

La Castanyada és una festa popular dels Països Catalans, tot i que en molts llocs s'ha perdut a diferència de Catalunya, que es celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada (entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre).
La castanyada s'origina a finals del segle XVIII i deriva dels antics àpats funeraris, en què no se servien altres menges que llegums,  fruita seca i panellets per l'oferta als difunts en els funerals. No falten les castanyes torrades al foc, el vi nou i els xoriços. 

Que prefereixo?

M'agrada molt la castanyada, perquè sempre faig panellets amb la meva mare però, el Halloween m'agrada més perquè m'he de disfressar i menjo dolços i estic amb el meus amics.

jueves, 3 de octubre de 2019


         
         
EL QUE MÉS M’APASSIONA

M’agrada moltíssim jugar a voleibol, es la meva manera de desfogar-me, veure a las meves amigues i divertir-me de la millor manera. Soc la capitana del meu equip i m’agrada que guanyar perquè acabem totes contentes. Quan guanyem entrenem molt millor i tenim una sensació més bona.



També m’agrada molt la estètica, el maquillatge, les ungles, el cabell... és unes de les coses que m’agradaria ser de gran. Moltes vegades quan m’avorreixo em maquillo o em pinto las ungles amb dissenys...També li arreglo els peus a la meva mare i la meva germana. En les festes moltes vegades maquillo a la meva mare. Les meves amigues em demanen que li fessi trenes o li pentini...




Els nens petits m’agraden moltíssim per que son molts innocents i molt dolços. Sempre jugo amb tots els que puc, és una de les altres coses que m’agradaria ser de gran. Amb la meva cosina de 5 anys m’ho passo molt bé i com les altres cosines són molt més grans, sempre jugo jo amb ella.