jueves, 21 de noviembre de 2019



   CENTENARI DE LA FI DE LA 1 GUERRA             MUNDIAL


  
Va ser una una confrontació bélica, centrada a Europan. Es va iniciar 28 de juny de 1914 i va finalitzar el 11 de novembre de 1918, quan Alemania va aceptar les condicions del amistici.



 El món va viure la guerra més cruel i dramàtica de totes les guerres conegudes fins aleshores. La competència capitalista, les rivalitats imperialistes, els conflictes nacionalistes i territorials, les aliances polítiques i militars... tot plegat va crear un ambient de gran tensió que va originar la Gran Guerra, tal com la van batejar els seus contemporanis.


Els paisos que van estar impplicats va ser: Alemania, Austria, Gran Bretanya, Francia, Bélgica, Rúsia, Yugoeslavia, Japó, Polonia. 

- Conseqüencies demogràfiques: A Europa (sense comptar Rússia) van morir entre 11 i 12 milions de persones. A Rússia entre 1914 i 1922 (incloent la guerra civil) van morir uns 16 milions de persones.


- Perdúa de la població:La zona més castigada per la guerra va ser l’Europa oriental. A les pèrdues humanes provocades directament per la guerra. La sobremortalitat es produïa per la manca d’aliments, les pèssimes condicions d’higiene i l’epidèmia de grip espanyola de 1918. 

- Com va finalitzar?  Es va firmar a França el armistici de compiègne entre els aliats i alemania, amb l'objectiu de possar fi a les hostalitats en el front occidental de la primera Guerra Mundial.

No hay comentarios:

Publicar un comentario