jueves, 30 de enero de 2020


30 DE GENER-DIA DE LA NO VIOLÈNCIA I LA PAU

Els centres educatius es comprometen com a defensors de la pau i enteniment entre persones de diferent procedència i maneres de pensar.


En aquest dia es celebra l'aniversari de la mort de Mahatma Gandhi (Índia, 1869-1948), líder pacifista que va defensar i va promoure la no violència i la resistència pacífica enfront de la injustícia, que va ser assassinat per defensar aquestes idees.

Una educació dirigida a una cultura de no violència i pau que permeteix adquirir coneixements, actituds i competències que reforcin el seu desenvolupament com a ciutadans globals crítics i compromesos amb els seus drets i els d'altres persones.

lunes, 20 de enero de 2020

 

   12 MESOS 12 HISTÒRIES


8 de Gener: Neix el 1942 el físic teòric i divulgador científic Stephen Hawking; Mònaco s'independitza de la República de Gènova en l'any 1297.





3 de febrer: Grècia s'independitza de l'Imperi otomà en 1830.












15 de març: mor assassinat al 44 a.C. l'emperador romà Julo Cèsar













11 d'abril: Se celebra el Dia Mundial de l'Parkinson en honor a l'natalici de l'descobridor de la malaltia: James Parkinson (Anglaterra 11 d'abril de 1755).








18 de maig: Entra en erupció el 1980 la Muntanya Santa Helena produint els mayors danys naturals en la història dels EUA.




1 de junio: Neix el 1851 Isaac Peral, científic i marí de Cartagena (Espanya) inventor del submarí torpediner de autopropulsión elèctrica.





1 de juliol: Hong Kong torna a formar part de la Xina el 1997 després de més de 150 anys de domini britànic (1841-1997)








5 d'agost: Burkina Faso (país africà) aconsegueix la independència de França el 1960.








5 de setembre: Se celebra el Dia Internacional de la Beneficència.














3 d'octubre: Iraq s'independitza del Regne Unit en 1932; Alemanya es reunifica el 1990






3 de novembre: La gossa Laika es converteix en el primer ésser viu terrestre en orbitar la Terra.














7 de desembre: L'Armada Imperial Japonesa bombardeja a la base naval dels Estats Units a Pearl Harbor 1941.














                     
 LA INFORMACIÓ AL PODER

Internacional:

L'activitat del volcà Taal, situat a uns 66 quilòmetres a sud de Manila, a la província de Batangas, a Filipines, ha redüit la seva activitat en ler últimes hores tot i que es manté el nivell e d'alerta quatre contra el risc d'una erupció explosiva.


S'ha redüit en lìneas generals, encara està en el rang de risc que es registri una erupció explosiva en les próximes hores o dies. En el seu primer butlletí  informatiu de dijous, el Phivolcs ha indicat que el volcà està expulsant columnes de fum gris i que les cendres s'estan dispersant de sud-est a l'oest del princiàl cràter.


Nacional:

Els vents superem els 100 quilòmetres per hora a Barx i Miramar. A més, la Policia Local de València ha hagut de avisar la població perquè romangui protegida perquè al Perellonet els vents també han superat els cents quilòmetres per hora.
El temporal també ha deixat una mar desfeta amb onades de sis metres a la boia de València de Ports de l'estat.

jueves, 16 de enero de 2020



TRADICIONS NADALENCAS

Cada any el 24 de Decembre venen la meva família a casa per celebrar el cagatio i menjar tots junts. Abans de dinar sempre fem el cagatio i piquem de mes gran a més petit, jo soc l'ultima, ens regalen sempre chocolate i cada any dos o tres coses noves.

Com es l'aniversari de la meva mare i el meu es el 20 de Decembre cada any soplem juntes les veles.


  



El 25 de Decembre sempre anem a casa de la meva tieta pero abans la meva mare guarda alguna cosa per estrenar. Menjem galets i carn amb salsa al pebre. A la meva familía no fem papa noel perque ens agraden més els reis. Aquests any la meva tieta estava embaraçada i les meves cosines i jo li vam pintar la pancha. 




 El 31 de Decembre vaig al Prat de Llobregat amb la familía per part de pare, sempre anem a un bar que es diu "La brocheta". Normalment som casi 40 persones, menjem i abans de les uves la meva tieta porta fils de tres colors, verd: salut, groc: diners, vermell: amor. 



El 6 de Gener sempre al matí obro els regals, després vaig a casa de la meva tieta i obro més regals. A la tarda vaig a casa de la meva avia i obro més regals.